Haleløs heltinde

Ravneringene 3: Evnen   af Pettersen, Siri  
Oversat af Rolf Stavnem. Forlaget Høst & Søn. 468 sider. 249,95 kr.
Anmelder: Arguimbau, Damián

Fantasy. Hirka har vandret gennem tre verdener og skal nu føre et helt folk i krig. Allerhelst vil hun bare skabe fred.

Historien om outsiderpigen Hirka Haleløs er veltænkt, godt fortalt og overraskende med mange finurligheder. Glem alt om den sort-hvide kamp mellem godt og ondt. I Ravneringenes univers er der masser af gråtoner og stor dybde. Historien, der rækker over tre forskellige parallelle verdener, er i bund og grund en fortælling om, hvordan man kan være svag og udvise imponerende styrke på én og samme tid.

I seriens første bind, Odinsbarnet, bliver pigen Hirka som spæd fundet af en helbreder midt i en række stenformationer, hvor hun tilsyneladende er blevet lagt for at blive ofret.

Det sker i Ymslanda, som er en middelalderlig verden, hvor alle menneskelignende væsener også har en hale. Helbrederen tager hende til sig og oplærer hende. Hirkas opvækst er ikke nem, for hun har ikke nogen hale som de andre i Ymslanda og mangler også deres evne til at mærke jorden og kraften omkring sig. Hun forelsker sig i drengen Rime, som er udset til at blive Ymslandas hersker. Sammen lykkes det Rime og Hirka at omstyrte den tusind år gamle seer, som alle i Ymslanda hidtil har hædret. Men opgaven viser sig at have langt flere omkostninger, end de begge kunne have forudset. De opdager også, at Hirka er den eneste, der kan vandre mellem verdener.

I andet bind, Råddenskab, kommer Hirka til vores egen, genkendelige menneskeverden og møder både den seer, der har hersket i Rimes verden og nu er flygtet hertil, og sin rigtige far, som oprindeligt sendte hende til Rimes verden som spæd. Hirka finder ud af, at hun i virkeligheden er halvt menneske, halvt Dreysíl. Folkene i Dreysíl kan blive 4000 år gamle, er seje som læder og kan spise og drikke gennem deres skarpe kløer.

I trilogiens sidste bind, Evnen, rejser Hirka til Dreysíl og skal gøre sig fortjent til at anføre deres hær mod Ymslanda. Hun skal helst finde en måde at gøre det på, så Rime og de folk i Ymslanda, hun elsker, ikke kommer til skade.

Siri Pettersen har med Ravneringene skabt et rigt univers, hvor vi lærer mange markante personer at kende. Hirka er fuld af omsorg, men må også selv gribe til våben og balancere mellem sit ønske om at helbrede og bare at holde sig selv i live. Rime er uddannet kriger, en modvillig hersker, og meget forelsket. Selv om Rime er prototypen på en helt, er det Hirka, der stråler mest i historien. Hun er vis og tænksom, og hendes tilgang til handling er et fint billede på den balance, hun søger at finde. Hendes slutmål er at skabe fred. En opgave, der ser helt umulig ud, ikke mindst i tredje bind.

Evnen overgår næsten de øvrige to bind. Spændingen er næsten ubærlig, for handlingen er kompleks, og det er fantastisk, at forfatteren formår at holde læseren i en konstant måben og spænding, samtidig med at hun får samlet alle tråde og lukker historien forbilledligt. Uanset om du er glad for fantasy eller ej, så må du ikke gå glip af denne serie.

© Damián Arguimbau
NB: Der kan være mindre uoverensstemmelser mellem den trykte anmeldelse og online udgaven, idet onlineudgaven er uforkortet og uredigeret