Tyrannosaurus Cyborgolarius

Cybosaurus   af Teckemeier, Nanna Louise  
pending
Anmelder: Arguimbau, Damián

Gladiator. Mekaniske dinosaurer slås i ringen, og Martin drømmer om at føre en af dem i ny science fiction-serie.

Har du set filmen Real Steel? Her spiller Hugh Jackman den tidligere bokser Charlie Kenton, der sammen med sin 11-årige søn turnerer rundt på markedspladser med en gammel robot, der skal slås i ringen mod andre robotter, lidt ligesom Romerrigets gladiatorer. I Nanna Louise Teckemeiers debut, Cybosaurus, er det ikke robotter, men mekaniske dinosaurer, der slås.

Cybosaurer findes i mange varianter.

For eksempel Tri-botterne, som er en krydsning mellem en gravemaskine og en skraldevogn. De bruges til hårdt og kedeligt arbejde. Eller Brachiosaurer, som har store kroppe, små hjerner og bruges, når noget skal smadres hurtigt, eller noget ekstremt tungt skal bæres. De sejeste er naturligvis Tyrannosaurus

Cyborgolarius, kendt som T-botter. De bruges i gladiatorkampe, og deres ryttere, kaldet cybomestre, er fremtidens svar på popstjerner.

Hovedpersonerne i bogen er Martin og Rasmus, to temmelig fattige drenge, der er nærmest købt af skrotmanden Joe. Han giver dem kost og logi samt penge, så de kan tage et certifikat til at føre Tri-botter, altså de kedelige maskiner. Til gengæld skal de hver dag arbejde, til de segner, også nogle år efter at de har fået certifikatet. Det er kun retfærdigt, synes Joe, for det koster ham jo en formue at give dem mad hver dag og tag over hovedet.

Joe er en værre hidsigprop, og hans næver sidder løst, så drengene undgår ham, hvis de kan.

For at få certifikatet skal Martin og Rasmus først bestå en optagelsesprøve. Den dag, de skriver sig op til prøven, møder Martin ved et tilfælde den berømte cybomester Farrah. Hun lokker ham til at følge sine inderste drømme i stedet for at nøjes med at være Tri-bot-fører for en skrotmand. Og inden Martin har overvejet konsekvenserne, skriver han sig op til optagelsesprøven på T-botterne i stedet.

Han både glædes og skammer sig over det og tør ikke fortælle det til Rasmus.

Martin består optagelsesprøven, men det giver kun flere problemer. Nu er Joe efter ham, han skal finde penge til at betale for at leje en T-bot, og Rasmus vil ikke være venner med ham længere. Den eneste, der måske kan hjælpe Martin, er den meget kiksede pige, Ramona, som har dumpet optagelsesprøven hele tre gange.

Nanna Louise Teckemeier er journalist og god til at fortælle, så man føler med Martin og forstår, at han vil følge sine drømme.

Der er masser af dramatik i bogen, for det er absolut ikke nemt for den unge dreng at kæmpe sig op gennem hierarkiet. Bogens slutning nærmest skriger på en fortsættelse, og den vil jeg glæde mig til at læse!

© Damián Arguimbau
NB: Der kan være mindre uoverensstemmelser mellem den trykte anmeldelse og online udgaven, idet onlineudgaven er uforkortet og uredigeret