Arthur: Klovn, superhelt og 11 år

Spiloppo - Med skurke på skattejagt   af Mørk , Kristian  
Forlaget Carlsen.192 sider. 199,95 kr.
Anmelder: Arguimbau, Damián

Krimi. Drengen Arthur er den noget nervøse superhelteklovn Spiloppo, der skal finde en gemt nazi- skat på den danske kyst.

Det er svært at være superhelt og skjule sin identitet. Arthur optræder som klovnen Spiloppo med sin klovnefar til forskellige arrangementer.

Han er forelsket i Josephine, som han går i klasse med. Uheldigvis var det Josephines far, han som superhelt fik fængslet i det første bind i Kristian Mørk og Oliver Zahles superhelteserie. Det vil Josephine meget gerne hævne i andet bind, hvis hun ellers vidste, hvem Spiloppo var.

De bliver begge to mobbet af den lede Sebastian. Josephine på grund af sin far, og Arthur, fordi Sebastian synes, at han er lille og en taber. Arthur har også en meget snu lillesøster, der er allergisk over for snart sagt hvad som helst - selv koldt havvand! Du behøver ikke at have læst det første bind for at læse det andet, Med skurke på skattejagt.

Man får hurtigt fat i baggrunden undervejs.

Udgangspunktet i andet bind er, at Arthur og hans familie mangler penge. Derfor har Arthur modvilligt accepteret at optræde i klovnekostume sammen med faren forskellige steder. Uheldigvis får Arthur ødelagt den første klovneoptræden på grund af Sebastians drillerier og får sendt sin far på hospitalet med et brækket ben.

Kort efter får Arthur og hans kloge lillesøster Fie nys om en hemmelig skat fra Anden Verdenskrig. Den vil de gerne finde, så de kan hjælpe faren med at betale de mange regninger, der har hobet sig op. Det mest akutte er taget, for det regner ind i hele huset.

Det viser sig hurtigt, at andre også er på jagt efter skatten. Og de er ret så hensynsløse. Det er imidlertid ret svært at afgøre, hvem de er. Arthurs lillesøster er naturligvis ikke sen til at finde på løsninger, der skal afsløre de onde og opklare, hvor skatten befinder sig. Planerne involverer en række halsbrækkende planer, som Arthur temmelig nølende må udføre.

De to forfattere, Kristian Mørk og Oliver Zahle, er brødre, og med Spiloppo-serien har de ramt godt: Arthur er ligesom mange andre 11-årige. Han gider ikke skolearbejdet og deler ikke sin kvikke lillesøsters store lyst til at løse mysterier. Ikke mindst fordi de altid udsætter ham for alskens farer. Alene i dette bind må Arthur springe rundt på altaner, op på hustage og mange andre ting.

Godt, at han er lille og meget adræt og i øvrigt har en cirkusfar.

Samtidig handler historien om at være den, der bliver mobbet i skolen og ikke rigtig kan komme ud af offerrollen. En ret sjov scene i bogen handler netop om, hvordan Arthur håndterer en farlig vagthund ved at lade, som om det er Sebastian, han skal tæmme. Han tør ikke gøre det samme over for den virkelige Sebastian, men alligevel.

På den måde opleves Arthur/Spiloppo som både langt ude og meget ægte på samme tid.

Historien indeholder derfor såvel seriøse som yderst pjattede sider i en skøn blanding, dog med mest vægt på det morsomme. Det er slet ikke så ringe, som de siger på jysk.

© Damián Arguimbau
NB: Der kan være mindre uoverensstemmelser mellem den trykte anmeldelse og online udgaven, idet onlineudgaven er uforkortet og uredigeret