Stå-op-politiet kommer!

Politiland   af Loe, Erlend  
Oversat fra norsk efter »Politiland« af Dal Michaelsen. 40 sider. 248 kr. Jensen & Dalgaard.
Anmelder: Arguimbau, Damián / Illustrator: Hansen, Thore

Billedbog. Kims far gider ham ikke, han vil hellere sove eller se sport i fjerneren. Det er børnehumor på norsk.

Erlend Loe er i Danmark mest kendt for sine bøger om den Doppler, der fravælger familien til fordel for skovens ro og fravær af karriere og status. Men Loe er også forfatter til en lang række børnebøger, blandt andet Kurtbøgerne, der handler om truckføreren Kurt, og som er mindst lige så opfindsomme og rablende som hans voksenromaner. Illustratoren Thore Hansen er også en rutineret herre, der har vundet et pænt antal priser og udgivet både tegneserier, romaner, noveller og billedbøger.

På trods af pjanket i Loes bøger har de alle et vist filosofisk sigte, inklusive børnebøgerne.

Politiland er ingen undtagelse.

Historien starter i det socialrealistiske hjørne, da Kim vågner tidligt og vil vække sin far: »Bordet i stuen flyder med pizzabakker og glas, og sofapuderne er i uorden.« Så ved man ligesom, hvor man er, men fortsættelsen er uventet på den måde, at den trækker alt ud til den yderste konsekvens. Kim vil lege, men faren nægter at stå op og hævder, at hvis Kim fortsætter, så vil Stå-oppolitiet komme og anholde ham.

Et par timer senere, da Kim vover forsøget endnu en gang, truer faren med Gå-udpolitiet, der vil anholde børn, der går for tidligt ud om lørdagen uden deres forældre.

Senere på dagen er det Sports-politiet, Spørge-politiet og Plage-politiet, som Kims far skræmmer ham med. Jo længere hen på dagen, de kommer, desto ondere er de politikorps, der kan risikere at dukke op og anholde Kim. Til sidst banker det på døren, og Finde-på-politi-der-ikke-findes-politiet kommer og anholder faren. Så ved Kim også, hvad han gerne vil være, når han bliver stor!

Loe er enormt grov over for den totalt ufølsomme og egoistiske far. Det er nok ikke noget, som oplæseren vil synes er vildt sjovt, men børnene skal nok more sig, for de kender udmærket til de forældre, der ikke gider stå op en lørdag morgen.

Bogen er samtidig et elegant modsvar til det store børnebogshit Sov nu, for satan, som handler om et barn, der ikke vil sove, og forældrene, der bander og svovler over det.

Thore Hansens illustrationer er grumme og akkurat så væmmelige som de billeder, faren maler af de ulykker, som Kim vil blive udsat for, hvis de forskellige politikorps anholder ham. Politiland er en ganske fæl og morsom billedbog, som med sine overdrivelser og barske humor har potentiale til at ruske op i børn og voksne. Det er Loe, når han er værst - og allerbedst.

© Damián Arguimbau
NB: Der kan være mindre uoverensstemmelser mellem den trykte anmeldelse og online udgaven, idet onlineudgaven er uforkortet og uredigeret