I kamp for den frie tanke

Forestillinger om Støv 1 - La Belle Sauvage   af Pullman, Philip  
Oversat af Hanna Lützen. Gyldendal. 574 sider. 299,95 kr.
Anmelder: Arguimbau, Damián

Forløber. Philip Pullmans nye trilogi handler om alt det, der skete før Det gyldne kompas. Det er interessant - men mest for de særligt tænksomme.

Philip Pullmans trilogi Det gyldne kompas blev en international succes, da det første bind udkom for godt tyve år siden. I Pullmans verden har mennesket to sjæle og ikke kun én. Den anden sjæl, kaldet daimonen, er et fysisk, dyrelignende væsen, som er bundet til sin ejer og har sin egen personlighed. I barneårene kan daimonen skifte skikkelse efter lyst og behov, men når ejeren bliver ældre, bliver skikkelsen fast.

Det gyldne kompas var en helt fantastisk historie, der lånte stumper fra Biblen, mystikeren Milton, Dantes fortælling om himmel og helvede, gamle eventyr og den moderne fantasy-tradition. Serien blev også filmatiseret, men resultatet blev ikke godt, og filmselskabet droppede at fortsætte efter den første film.

Pullmans nye bog, Forestillinger om Støv, er starten på en ny trilogi, som foregår før Det gyldne kompas. Den fortæller, hvordan pigen Lyra, der er hovedpersonen i Det gyldne kompas, kommer til Jordan-kollegiet, som er stedet, hvor Det gyldne kompas begynder.

Forhistorien har kroejerens søn, den 11-årige Malcolm Polstead, i hovedrollen.

Han er et usædvanligt kvikt barn, der lægger mærke til alt, hvad der foregår omkring ham, og gerne lytter til samtalerne i krostuen.

Kroen ligger ved Themsen, på den modsatte bred af det kloster, hvor Lyra som spæd bliver overladt i nonnernes varetægt. Malcolm hjælper ofte nonnerne og bliver mægtig betaget af Lyra.

Da Lyra bliver bragt til klosteret, sker der meget på rigtig kort tid. Malcolm overværer en mand blive slået ihjel, hans skole overtages af religiøse fanatikere, og betydningsfulde mennesker begynder at dukke op på kroen og stille spørgsmål om Lyra og nonnerne.

Malcolm bliver desuden venner med forskeren Hannah Relf, der låner ham bøger og bruger ham som spion.

Situationen tilspidses, da regnen uventet skaber en kæmpe oversvømmelse, og en ondskabsfuld mand ved navn Gerard Bonneville forsøger at bortføre den få måneder gamle Lyra. Malcolm og køkkenpigen Alice flygter i en kano med den spæde Lyra, skarpt forfulgt af Bonneville. Malcolm og Alice forsøger at nå frem til Jordan-kollegiet, hvor Lyra vil være i sikkerhed for kirkens agenter, som i bogen er ondere end djævlen selv. De jages ikke kun af kirkens agenter, men også af den grusomme Bonneville, der ikke viger tilbage fra at dræbe enhver, der står mellem ham og barnet.

Midt i denne flugt er der sidehistorier, hvor Hannah Relfs teorier om den frie tanke præsenteres. Bogen har i høj grad bevidstheden som tema og er nærmest et filosofisk kampskrift mod enhver form for organiseret religion, i særdeleshed den kristne kirke. Måske derfor virker bogen til tider temmelig tung, og det varer lidt, før man for alvor engageres i Malcolms problemer. Pullman kan faktisk til tider lyde som en sur, gammel Oxfordprofessor fra Jordan-kollegiet.

Teksten mangler, især i de filosofiske afsnit, noget af den spændstighed og ynde, som den oprindelige trilogi tilbød. Forestillinger om støv er en interessant, men meget ujævn bog, som egner sig bedst til særligt tænksomme læsere.

© Damián Arguimbau
NB: Der kan være mindre uoverensstemmelser mellem den trykte anmeldelse og online udgaven, idet onlineudgaven er uforkortet og uredigeret