En verden under vand betyder ikke nødvendigvis, at verden slutter

Habakuk og den hemmelige dyrehandel   af Jessen, Søren  
206 sider. 199,95 kroner. Gyldendal.

Søren Jessen har udgivet over 50 bøger. Nu er han aktuel med ”Habakuk og den hemmelige dyrehandel”

Omslag!

et har ikke skortet på dystopier i børne- og ungdomslitteraturen. Bare for at nævne nogle i flæng: Adam O’s ”Den rustne verden”, hvor kapitalismen har ødelagt jorden og forvandlet Danmark til en gigantisk losseplads, eller Ida-Maria Rendtorffs ”Kloden under vand”, hvis titel giver et godt fingerpeg om, hvordan det står til med vores klode. Herudover er der de mere sci-fi-agtige dystopier som Søren Jessens ”Det blå blod”, Kim Fupz Aakesons ”De gale”, Astrid Heise-Fjeldgrens ”Terra Nova” og Josefine Ottesens fremragende ”Det døde land”.

Alle er de bøger, som ikke just giver mennesket mange overlevelseschancer. I bøgerne kæmper befolkningen om de knappe ressourcer, og det er generelt de stærkeste, der har de bedste forudsætninger for at klare sig.

Søren Jessen, der har udgivet over 50 bøger og er både forfatter og illustrator, har netop udgivet bogen ”Habakuk og den hemmelige dyrehandel”. Den er, som en af forfatterens bekendte omtaler historien, en hyggelig dystopi. Historien foregår nemlig i en verden, som er totalt oversvømmet. Alle folk bor i undervandsboliger, og så har man selvfølgelig en lille ubåd i stedet for en bil i undervandsgaragen, som man kan bruge, når man skal i supermarkedet. Hvis man skal lege ude, må man have dykkerdragten på. Habakuk er gammel, og han bor sammen med sin undulat, Pipper. En gang i mellem skal Habakuk passe barnebarnet Mik, mens forældrene er ude at rejse. Just mens Mik er på besøg, dør Pipper, og så må Habakuk og Mik finde den hemmelige dyrehandel, som er det eneste sted på jorden, hvor man stadig kan købe undulater. For det giver sig selv, at det ikke nemt at skaffe kælefugle, når næsten alle må bo i en stor, nedsunket metaldåse.

Omslag!

Habakuk har ikke det mest moderne udstyr til rådighed, så det er ikke en rejse, der går helt så nemt. Endvidere er den hemmelige dyrehandels beliggenhed netop fortrolig, så de kender ikke deres præcise destination. Selvfølgelig oplever Habakuk og Mik masser af eventyr, som gør det til en sikker fornøjelse at læse historien op for et barn.

Søren Jessen har tidligere vundet Kulturministeriets Illustratorpris, og hans illustrationer gør hele fortællingen endnu mere nærværende og levende. Han har en glad, lidt ubekymret streg, hvilket passer fantastisk til en bog, der påviser håb også i en absurd situation. Det er samtidig en lidt besynderlig dokumentation af, at man også kan forestille sig et næsten almindeligt liv, selv om kloden næsten går under. Lad os håbe, at vi aldrig når dertil, for selv om forfatteren viser, at en dommedagsfortælling på sin vis også kan være hyggelig, er det fortsat en grum virkelighed, der venter os, hvis katastrofen virkelig indtræffer.

© Damián Arguimbau
NB: Der kan være mindre uoverensstemmelser mellem den trykte anmeldelse og online udgaven, idet onlineudgaven er uforkortet og uredigeret