Fem stjerner til fem stærke romaner om overgangen fra barn til voksen

Cold Hawaii   af Kvist, Hanne  
88 sider, 99,95 kroner. Gads Forlag.
Elsk mig i stumper og stykker   af Lagermand Lundme, Tomas  
88 sider, 99,95 kroner. Gads Forlag
Et liv som dit   af Lohmann, Laura Bregnhøi  
88 sider, 99,95 kroner. Gads Forlag
Klammo Kong was here   af Assels, Kathrine  
88 sider, 99,95 kroner. Gads Forlag
Vild   af Wiese, Ditte  
88 sider, 99,95 kroner. Gads Forlag.

I disse fem stærke romaner om overgangen fra barn til voksen leverer Gads Forlag en forfriskende og vedkommende ungdomslitterær serie

Gads Forlag har i sin serie af ungdomsbøger ”Årgang”, der i år meget naturligt har tilnavnet ”2023”, valgt uskyld som tema. Det kan være lidt problematisk i tilfældet ungdomsbøger. Man kommer uforvarende til at definere barndommen som værende uskyldig, og overgangen til ungdommen, hvor seksualiteten for alvor opdages, som det at pådrage sig det modsatte, nemlig skyld. Også selv om det ikke er meningen.

Selvom man ofte henviser til evangelierne, når man skal fortælle om barnets uskyld, så må man med barndomsforskningen i ryggen tørt konstatere, at børn ikke blev betragtet som noget særligt – eller for den sags skyld særlig uskyldigt – før sent i 1700-tallet. Barndommens uskyld er – ud over den evangeliske henvisning – reelt et synspunkt, der langsomt begynder med Rousseaus værk "Emile eller om opdragelsen" i 1762 og bliver endnu mere betydningsfuld i løbet af romantikken. I dag anser man barndommen som en mere kompleks størrelse, hvor betegnelsen uskyld næppe giver helt mening.

"Årgang"-seriens fem bøger læner sig op ad ordbogens definition af begrebet uskyld, her med tre forskellige betydninger: for det første ikke at have begået noget strafbart; for det andet at være uskyldig som en menneskelig karakter, der ikke rummer kyniske træk, eller at man optræder naivt eller godtroende; for det tredje at man er seksuelt uerfaren. Bøgerne tager i høj grad tager fat i naiviteten og seksualiteten og giver hver især deres bud på oplevelser, der er omdrejningspunktet for udviklingen fra barn til voksen hos hovedpersonerne.

Det tabte paradis

Hos Ditte Wieses hovedperson i bogen ”Vild” er det erotikken, der for alvor får uskylden til at fordufte til fordel for en susende og skræmmende forelskelse og vellyst. Det er også her, at vi får den mest klare reference til det tabte paradis, da de to unge hovedpersoner efter lang elskov nydelsesfuldt deler et æble. Smerten ved overgangen er overstået, og nu skal pigen til at etablere et nyt selvbillede, der kan integrere såvel uskylden som den erotiske vildskab, hun også rummer, i én person.

Også i Hanne Kvists ”Cold Hawaii” lurer erotikken, men den blander sig for hovedpersonen Laura med en generel skyldfølelse, fordi hun tynges af sit selverklærede ansvar for andres lykke, især for sin mors og for sin veninde Siskas. Der er ikke plads til Laura selv midt i alle bekymringerne. Romanen tegner et følsomt portræt af hende, indtil hun langsomt er godt på vej til at finde en plads til sig selv midt i alle hensyn.

Mere komplicerede er sagerne i Laura Bregnhøi Lohmanns ”Et liv som dit”, hvor hovedpersonerne Emma og Fleur skiftevis spejler sig i hinanden og vil ligne den anden. Uskylden tabes tidligt, fordi de ikke længere kan mærke sig selv, men må spille en rolle for at ligne den anden mest muligt. Det er egentlig også de eneste unge i serien, som ikke er færdige med hinanden, da romanen slutter. Det er nærmest, som om de skal i gang med en runde to af deres usunde spejleleg med hinanden, hvor deres identitet kun defineres i forholdet til den anden. Til gengæld inviteres læseren til et kritisk selvblik.

Skyld er emnet i Kathrine Assels ”Klammo Kong was here”, der blandt andet handler om mobning. Nytilflytteren Amanda møder Klaes til en fest og synes, at han er sød. Men dagen efter opdager hun, at Klaes er klassens mobbeoffer og kaldes for Klammo Kong. Hun har ikke modet til at stå imod presset og deltager stiltiende i mobningen, hvilket får frygtelige konsekvenser for Klaes. Men da Klaes kommer til skade som et direkte resultat af de andres behandling af ham, føler Amanda, at hun omsider må vælge side.

Tomas Lagermand Lundmes ”Elsk mig i stumper og stykker” handler om, hvordan en mandlig håndboldtræner udnytter en af sine dygtige, mindreårige mandlige spillere. Her byttes sex for resultater, for som hovedpersonen ræsonnerer: ”Alting havde en pris, og alting skulle kunne betale sig.” Først sent går det op for angrebsspilleren Aron, hvordan Claus har udnyttet ham, og hvordan andre voksne, der godt vidste, hvad der foregik, tav for at sikre sponsorater til klubben. Aron tager sig mod til at protestere til sidst, selvom man nemt kan forestille sig, at konsekvenserne vil forandre alting for alle.

Praktiske formater der gør indtryk

Romanerne fra Gads Forlag er korte og dermed en slags lange noveller. Sprogligt er de skarpe, der er godt gang i handlingerne, selvom nogle af fortællingerne strækker sig over kort tid, mens andre kan dække begivenheder, der strækker sig over flere år. De fremstår alle friske, fordi de har fokus på tematikken og byder læseren op til en overvejelsesdans uden at være belærende. Desuden koster bøgene kun en hundredkroneseddel hver, og dermed er de et attraktivt tilbud på et marked, der i mange år først og fremmest har haft bibliotekerne som hovedaftagere, men som nu sigter mod at være et produkt, der skal købes af ”almindelige” mennesker.

Det er også en sund udvikling, at forlag, når det kommer til ungdomsbøger, er begyndt at tænke det private marked som en naturlig del af salget. Der er nok et stykke vej, før de unge for alvor griber til lommerne, men på den anden side er det velgørende med relativt korte historier i et praktisk pocketformat med en skarpskåren tematik, der ovenikøbet tilbyder en solid og velskrevet fortælling.

Alle bøger rummer en utrolig styrke og gør et markant indtryk på læseren. Sjældent har jeg læst en så stærk beskrivelse af, hvordan man skræmmende kan tabe sig selv i forelskelsen og erotikken, som den Ditte Wiese tilbyder. Hanne Kvist er eminent til at beskrive, hvordan tvivl og bekymring kan føles som en hel dyne, der skærmer, men samtidigt isolerer, og hvordan det kan føles, når dynen langsomt løftes. Assels roman gør næsten ondt, for den gør konflikten mellem at gøre det rette og lide eller at gribe til den nemme løsning og blot følge med mængden så nærværende. Thomas Lagermand Lundmes roman er meget rå, for den giver et billede af, hvor påvirkelig man er i grænselandet mellem barn og voksen, og hvor ondt det kan gøre, når man lader den forkerte få indflydelse, så det rigtige bliver helt forkert. Laura Bregnhøi Lohmanns spejlroman er spændende som et skrin med en hemmelig lås, som man selv skal finde en løsning på, for den stiller mange subtile spørgsmål til ens forbilleder og valg – er det egentlig ens egne?

Gads Forlag skal således have ros for at have søsat den serie, som de i øvrigt begyndte sidste år med fem romaner om emnet hemmeligheder. På mange måder skabes hermed en forfriskende, energisk og vedkommende ungdomslitterær hvirvelvind midt imellem alle de øvrige udgivelser.

© Damián Arguimbau
NB: Der kan være mindre uoverensstemmelser mellem den trykte anmeldelse og online udgaven, idet onlineudgaven er uforkortet og uredigeret