Ny tegneserie om Maria Magdalena gør det godt uden at imponere

Maria fra Magdala   af Leth, Kristian  
112 sider, 280 kroner. Bibelselskabets forlag.
Illustrator: Snejbjerg, Peter

Kristian Leths og Peter Snejbjergs grafiske roman er flottest, når det er monstre og dæmoner, der dominerer billedsiden

Der er blandt forskere overvejende enighed om, at Maria Magdalene er en historisk person, og også om, at hun er den første, der ser den genopstandne Jesus. Det skyldes, at hun optræder i alle fire evangelier i denne rolle.

At det er en kvinde, der som den første er vidne til miraklet, ses som bemærkelsesværdigt, for kvinders rolle og betydning blev oftest forbigået i datiden. De kunne i Jesu tid for eksempel ikke afgive vidneforklaring i retten. Det har derfor givet anledning til spekulationer om, hvorfor lige netop en kvinde fik den markante rolle.

Hendes navn antages at betyde Maria fra byen Magdala, hvilket forfatteren Kristian Leth har udnyttet som titlen på sin nye graphic novel, som han har lavet sammen med illustratoren Peter Snejbjerg.

Kristian Leth vil for mange også være kendt for podcasten ”Bibelen Leth fortalt”, hvor han i samarbejde med journalist Lauge Hendriksen dykker ned i Bibelen og taler igennem mange af dens aspekter og personer, heriblandt Maria Magdalene.

Der er ikke meget, man konkret ved om Maria Magdalene andet end, at hun ifølge evangelierne bliver helbredt af Jesus ved, at han jager dæmoner ud af hende, og at hun følger med Jesus og hans disciple til det sidste.

Desuden er hun så trofast, at hun som den eneste (dog måske med en eller flere medsøstre afhængig af hvilket evangelium, der anvendes som kilde) opsøger Jesu grav tre dage efter begravelsen for at vaske og salve hans lig, for det havde de ikke haft tid til forinden.

Det har hertil gennem historien været påstået, at hun for eksempel var tidligere prostitueret, Jesu kæreste eller mor til hans imaginære børn (hvilket ”Da Vinci mysteriet” kredser om i sit plot). Men der er dog næppe belæg at finde i Bibelen derfor.

Det er på basis af de ganske få konkrete oplysninger i Bibelen, at Kristian Leth har bygget sin fortælling op. Dog lader Leth en konflikt opstå mellem Maria og hendes til lejligheden opfundne bror Yosi, som er den, der først får hende til at opsøge Jesus for at blive helbredt.

Yosi ønsker romerne omstyrtet og vil have Jesus til at være en revolutionær leder, som er kommet for at føre jøderne til sejr: ”Han taler om tanker og følelser og synd og tilgivelse, men hvor er handlingen? Hvor er kampen?”, lyder det. Det skal der nok have været en del jøder, der har tænkt i sin tid.

Det er blandt andet takket være dette, at historien giver et ganske godt indtryk af, hvordan datidens Israel har set ud med mænd, der prædiker på torve og påstår, at de bringer guddommelige budskaber og kan udføre mirakler; proselytter, der virkelig gerne vil tro på det, sammen med de mange romerske soldater, der optræder som undertrykkere og arresterer folk efter forgodtbefindende, og så den Jesus, der midt i al virakken formår at tale så anderledes direkte og udføre ægte mirakler, hvor end han går.

Peter Snejbjergs tegninger er lavet med stort engagement og erfaring. Snejbjerg er klart bedst, når det er monstre og dæmoner, der skal dominere billedsiden. Her er det dramatisk og grumt, og der er også gang i den, når det er kamp og strid, der skal afbildes. Anderledes tamt bliver det, når der ikke sker så meget, hvor Jesus prædiker, eller når der zoomes ind på folk, der forundres eller forskrækkes. Her er det mest personernes store øjne, der fremhæves i en grad, så det virker noget repetitivt.

Leths og Snejbjergs grafiske roman er velkomponeret. Det er originalt, at man får fortalt historien via Maria Magdalenes blik. Leth og Snejbjerg bringer med bogen Maria Magdalene og delvist også kvindernes betydning for Jesus frem, og det kan være en fin introduktion til kristendommen og tiden omkring Jesu korsfæstelse.

Men jeg har svært ved at komme helt væk fra indtrykket af, at historie og illustrationer ikke helt bibringer læseren en tilstrækkeligt overbevisende visuel og tekstuel oplevelse på trods af alle gode intentioner.

© Damián Arguimbau
NB: Der kan være mindre uoverensstemmelser mellem den trykte anmeldelse og online udgaven, idet onlineudgaven er uforkortet og uredigeret