Bøgernes 7-Eleven

Publiceret i Weekendavisen

Kommentar. Forlag skal ikke sælge bøger. De skal sælge litteratur.

FØR elektriciteten blev indført i private hjem, brugte man isskabe og fik leveret nye isblokke, når de gamle var tøet op. Gad vide, hvordan de sælgere, der solgte isblokke i gamle dage så på køleskabe og frysere? Helt retfærdigt er det vel ikke at sammenligne forlag og boghandlere med isbloksælgere, men lad os for sjov skyld have sammenligningen in mente. Bogbranchen har undergået meget store ændringer. På produktionssiden har trykketeknik såvel som indbindingsteknologi ændret sig voldsomt. I dag kan man stort set lave en bog »on demand«, hvis man ellers har det rigtige udstyr stående. For blot tredive år siden var det lidt af en detektivopgave at finde udenlandske bøger. Specialiserede boghandlere sad inde med meget høje, tykke og tunge opslagsbøger, som de kunne slå blandt andet engelske eller tyske titler op i. Som forbruger måtte man hyppigt betale op til tre gange bogens pris og vente i flere uger, før den udenlandske titel endelig blev leveret. I dag kan alle købe såvel udenlandske som danske bøger direkte over internettet og nyde godt af priskonkurrencen mellem boghandlerne.

Branchen føler sig i dag truet af e-bøgerne. De er lige så farlige, som de elektriske køleskabe var for isbloksælgerne. Og reaktionerne kommer prompte: »Stjerneforfattere afviser salg af e-bøger,« kunne man for nylig læse i Bogmarkedet, bogbranchens blad. Jussi Adler-Olsen var særdeles bekymret for boghandlernes fremtid: »Der er rigtig mange boghandlere, der skranter og fortæller, at de nok ikke eksisterer om fem år. Det skyldes i høj grad de frie priser og e-bøger.« Og det er rigtigt, at de har det svært. For eksempel har Møllegades Boghandel i København inviteret til åbent krisemøde i næste uge, fordi de trues af lukning.

Men der er en krølle på historien om, at Jussi Adler-Olsen foreløbig har afvist at lade sin populære serie om Afdeling Q udkomme som e-bøger i Danmark. Kuriøst kunne tyske Boersenblatt forleden fortælle, at de første tre bøger på e-bogs-bestsellerlisten i Tyskland er skrevet af... Jussi Adler-Olsen. Han er åbenbart knap så bekymret for de tyske boghandleres skæbne. Succesforfatterens modstand mod e-bogen skal tages med et gran salt: Han foreslår i virkeligheden blot en karenstid for e-bøger, så de »rigtige« bøger kan sælges først.

BRANCHEN som helhed ønsker sig tilbage til den tid, hvor man havde faste priser. Et af de store problemer med de nye digitale medier er, at det digitale ikke anerkender grænser. Det er et fuldstændig demokratisk værktøj. Bits er nemme at distribuere. Der er ikke lige nu en luksusudgave eller billigbogsudgave af en e-bog, selv om det sikkert kommer. Hvis bibliotekerne begynder at udlåne e-bøger, så kan det potentielt lukke for samtlige forretningsmæssige muligheder for forlagene. Og man behøver ikke en boghandler til at downloade bogen. Branchen er overhovedet ikke bygget til at håndtere en så barsk ændring af sine forretningsbetingelser. Det vil kræve ændringer i samtlige dele af værdikæden, fra forfatteren til forbrugeren.

Er ønsket om en tilbagevenden til faste priser så fornuftigt? Ville isbloksælgerne have fået noget ud af at bremse køleskabene? Kan man bremse den teknologiske udvikling? Næppe, for i udlandet stormer det digitale frem. Danmark kan ikke isolere sig. Vi må finde andre løsninger. Modige løsninger. Indtil videre har e-bogssatsninger i Danmark været præget af, at forlag ønsker kontrol over hele e-bogens værdikæde. Den holdning går ikke fremadrettet. Svenske Spodify kommer snart til Danmark med en musiktjeneste, man kan abonnere på til en fast månedlig pris. Og Amazon rumsterer i baggrunden og forhandler for tiden med forlagene om at lave en lignende tjeneste for bøger. 24symbols. com har allerede lanceret en sådan tjeneste for bøger; dog består deres katalog stort set af gratis e-bøger fra gutenberg. org. Ideen er enkel: Fuld adgang til hele backlisten for en fast pris. Eventuelt med et mindre tillæg for hver bog, man rent faktisk læser. Man er nødt til at kannibalisere sit eget marked for at lykkes med det digitale.

Kuriøst nok startede 7-Eleven-kæden i 1927 med at være en forretning, der solgte isblokke. De fik omdefineret sig selv og har nu 35.000 butikker verden over. Man kan ikke lovgive sig ud af teknologiudviklingen. De danske forlag skal lade teknologivirksomhederne rode med teknikken. Hvad forbrugerteknologi angår, er forlag rene analfabeter. Til gengæld ved forlag - og boghandlere - noget om, hvordan litteratur skal være, hvordan den kan opleves, og hvordan den bør præsentere sig. Forlag og boghandlere skal ikke længere sælge bøger. De skal sælge litteratur. Men måske tør de ikke. Måske er forlagene rent faktisk bange for, at folk vælger litteraturen frem for bogen!.